profielcilinders

Hoe meet je een cilinderslot op?

Het opmeten van een cilinderslot lijkt misschien eenvoudig, maar is wel cruciaal om ervoor te zorgen dat je het juiste slot koopt. In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je een cilinderslot nauwkeurig kunt opmeten, zodat je zeker weet dat het past en optimaal functioneert.

Waarom is het opmeten belangrijk?

Het correct opmeten van een cilinderslot is essentieel om te voorkomen dat het slot niet goed past in de deur of het beslag. Slecht passende profielcilinders kunnen de beveiliging van je deur verminderen, omdat deze mogelijk gemakkelijk uit het beslag te trekken of te manipuleren is. Bovendien kan een verkeerd opgemeten cilinder problemen veroorzaken bij het openen en sluiten van de deur.

Benodigde materialen

  • Meetlint of schuifmaat
  • Schroevendraaier (indien nodig om de cilinder te verwijderen)

Stappen voor het opmeten van een cilinderslot

De volgende stappen zijn nodig voor het opmeten van een cilinderslot:
  • Verwijder de cilinder (optioneel): als je de cilinder uit de deur wilt halen, draai dan de schroef op de zijkant van de deur los. Je kunt dan de cilinder voorzichtig verwijderen.
  • Meet de totale lengte op: meet de totale lengte van de cilinder. Dit doe je van het ene uiteinde tot het andere, inclusief het slotmechanisme. Noteer deze maat in millimeters.
  • Meet beide zijden apart: het is belangrijk om de lengte van beide zijden van de cilinder apart te meten. De cilinder kan namelijk asymmetrisch zijn, met verschillende lengtes aan de binnen- en buitenkant van de deur. Deze maten worden aangegeven als bijvoorbeeld 30/40 (waarbij 30 mm de lengte van de binnenzijde en 40 mm die van de buitenzijde is).
  • Controleer de sluitplaat en de deur: vergeet ook niet de dikte van de deur en eventuele sluitplaten mee te nemen in je metingen. Dit kan van invloed zijn op de lengte van de cilinder die je nodig hebt.
Veel succes met het vervangen van je cilinderslot! Je kunt ook voor meer veiligheid in huis kiezen door het kopen van een alarmsysteem. Lees er hier meer over.