Er zijn maar weinig elementen in een interieur waar zoveel eisen aan verbonden zijn als bij de eettafel stoelen. Ze moeten niet alleen mooi en praktisch zijn, maar ook nog eens onderhoud vriendelijk, passen in het interieur en eventueel een scheiding kunnen aangeven tussen eetgedeelte en leefgedeelte. Ondanks de vele verschillende mogelijkheden kan het lijken alsof geen enkele stoel aan alle eisen voldoet. Er zijn dan ook wat praktische tips waarmee men het beste kan starten bij het uitzoeken van nieuwe eettafel stoelen.

Meten is weten

Bij het starten van de zoektocht naar nieuwe eettafel stoelen is het raadzaam om eerst de tafel op te meten. Niet iedere tafel is even hoog en het zou zonde zijn wanneer de nieuwe stoelen niet prettig zitten aan de eettafel of er niet mooi bij staan omdat de er bijvoorbeeld niet aangeschoven kunnen worden. Vooral bij stoelen met armleuningen is dit van belang. Deze stoelen zijn vaak comfortabeler en kunnen eventueel zelfs ook gebruikt worden wanneer er niet gegeten wordt, bijvoorbeeld om lekker na te tafelen, een spelletje te spelen of gewoon om te ontspannen. Hou hierbij dan ook rekening met eventuele verdikkingen onder het tafelblad en de ruimte tussen de poten van de tafel. Indien de zoektocht zich verplaatst van voorbereiding naar een daadwerkelijke winkel is het dan ook raadzaam om in de winkel de stoelen welke de voorkeur hebben te schuiven onder een tafel welke dezelfde hoogte heeft. Je kan dan veel beter nagaan of dit prettig zit en eet. Voor lange mensen is het prettig om ook hogere stoelen te kiezen. Vaak zit dit voor hen comfortabeler.


De bekleding van de stoel

Naast wat je mooi vindt en wat mooi staat bij de rest van het interieur is de stof ook in praktische zin een belangrijk onderdeel in de keuze voor de juiste eettafel stoelen. De stoelen zullen vrijwel op dagelijkse basis gebruikt gaan worden, waardoor kwaliteit erg belangrijk is. Verder is het belangrijk om na te gaan wie er gebruik gaat maken van de stoelen. Zijn er in het gezin kleine kinderen? Kies dan voor een stoffering welke makkelijk schoon te maken is. Bijvoorbeeld leer. Wanneer hierop geknoeid wordt kan dit erg gemakkelijk met een vochtige doek afgenomen worden. Daarnaast is ook plastic een goede optie en is het steeds beter mogelijk om stoffen bekleding goed te laten impregneren waardoor het vuilafstotend wordt. Wanneer je hiervoor kiest is het wel verstandig je hierover goed te laten informeren. Ook de kleur is hierbij een puntje om over na te denken. Op donkere stoelen is vuil minder snel zichtbaar.

De onderkant van de stoelen

Je kan ervoor kiezen om stoelen met wieltjes te nemen. Dit heeft veel voordelen, zo kan je een stoel makkelijk verschuiven en is het mogelijk om de stoelen bij het zitgedeelte te rijden indien er bezoek komt. Erg handig en multifunctioneel. Let er bij wieltjes wel goed op dat de vloer dit toelaat. Vooral harde vloeren zijn hier geschikt voor, bijvoorbeeld tegels. Ook kunnen de poten veel verschil maken. Niet alleen in hoogte, maar ook in uiterlijk en uitstraling. Wanneer gekozen wordt voor een dichte onderkant kan het een soort scheiding aangeven tussen het eetgedeelte en het eetgedeelte. Bij dunne open poten geeft dit een veel ruimtelijker inzicht in de ruimte.

Laat de eettafel stoelen passen bij de rest

Door de vele verschillende mogelijkheden kan een stoel echt een verschil maken in een interieur, bovendien zijn er in iedere stijl wel geschikte opties te vinden. De volgende stap is dan ook goed om na te gaan welke interieurstijl de voorkeur heeft of welke nu wordt nagestreefd. De eettafelstoelen zullen als het goed past bij de rest een echte toevoeging zijn.

Spelen met stijlen

Juist doordat er zoveel keuze is in eettafelstoelen kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Door in de oriëntatiefase rekening te houden met maten, bekleding, uitstraling en interieurstijl kan al een groot deel weggestreept worden. Toch nog niet helemaal uit over bijvoorbeeld de kleur of model, dan is het ook altijd mogelijk om verschillende stoelen te combineren. Dit geeft vaak een erg speels effect. Geeft het dan een iets te rommelige uitstraling? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om verschillende kleuren uit te kiezen. Dit hoeft dan niet eens direct te gelden voor alle stoelen, maar het is ook mogelijk om af te wisselen tussen twee of drie verschillende kleuren. Ook is het mogelijk om de onderkant hetzelfde de houden en een diversiteit te kiezen in zittingen. Doordat de onderkant hetzelfde is, zal het sneller een eenheid uitstralen.