Een goed hoofdkussen uitzoeken kan een behoorlijke klus zijn. Wanneer je op zoek gaat naar een hoofdkussen, kun je kiezen tussen kussens met verschillende vulmaterialen. De verschillende materialen waaruit een kussen is gemaakt heeft ieder zijn unieke eigenschappen. Een kussen kan veel stevigheid geven, goed ventileren of bijvoorbeeld hypoallergeen zijn. Het soort kussen dat bij je past zal afhankelijk zijn van het materiaal wat je prettig vindt voelen. Daarnaast zal materiaal invloed hebben op je houding. Voor elke slaaphouding is een ander kussen dan ook passend. 

Een goed hoofdkussen van schuim

Een goed hoofdkussen van schuim is zeker een kussen van traagschuim of koudschuim. Traagschuim neemt de vorm van je hoofd aan. Daarom is traagschuim geschikt materiaal voor een goed hoofdkussen als je in één houding slaapt. Als je op een kussen van traagschuim gaat liggen, zak je langzaam weg in een positief die het kussen vasthoudt. Traagschuim wordt daarom wel memory foam genoemd. Als je veel draait zou je beter kunnen kijken naar koudschuim. Koudschuim is stevig maar houdt zijn vorm niet vast. De veerkracht van koudschuim maakt het een geschikt kussen als je van een goed hoofdkussen houdt van stevig materiaal. Ander schuimmateriaal is polyetherschuim. Als je op zoek bent naar een goed zacht hoofdkussen die stevig aanvoelt, kun je kijken naar polyetherschuim. Als je het vaak koud hebt dan is een polyether kussens zeer geschikt. Als je snel zweet dan ventileert een polyether kussens niet genoeg.

Polyester hoofdkussen

Als je een goed en goedkoop hoofdkussen zoekt dan kun je kijken naar een kussen van polyester. Een kussen van polyester is een goed hoofdkussen als je een goedkoop kussen zoekt die zacht ligt. Het materiaal polyester is zacht en neem niet snel een vorm aan. Omdat het een vrij vormloos kussen is, kan het als dun kussen een geschikt kussen zijn voor buikslapers. In vergelijking met schuim en dons en veren is polyester het minst vormvast.

Een kussen van dons en veren

Een kussen van dons en veren is een stevig, zacht en luchtig kussen. De combinatie van dons en veren zorgt voor een mate van zachtheid en stevigheid. Afhankelijk van je voorkeur zijn deze kussens in verschillende varianten verkrijgbaar. Als je een heel zacht kussen zoekt, is een hoofdkussen bestaande uit grotendeels veren geschikt. Als je liever een wat zwaarder en steviger kussen zoekt, dan is een kussen voornamelijk bestaande uit veren een goed hoofdkussen. Kussens van dons en veren kunnen redelijk een vorm aannemen en vervormen. Als je veel draait dan is dit een geschikt kussen. Vooral ook voor zij en voor rugslapers is dit kussen ook geschikt.

Een goed hoofdkussen van wol

Een goed hoofdkussen is een hoofdkussen van wol. Een kussen van wol is een natuurproducten die stevig aanvoelt en goed ventileert. Het voordeel van een natuurproduct zoals wol is dat het niet alleen goed ventileert maar ook vocht goed kan absorberen. Wol is zelfreinigend en heeft hierdoor een bacteriewerende werking. Daarnaast heeft wol vuilafstotend wolvet wat ervoor zorgt dat het kussen schoon en fris blijft. Afhankelijk van de samenstelling in het kussen zal het kussen een bepaalde mate van stevigheid en zwaarte hebben, wat het een geschikt kussen voor iedereen maakt.