Na een jaar een contract te hebben gehad bij een energieleverancier kom je erachter dat je dat jaar veel te veel hebt betaald. Een kennis attendeert je op de mogelijkheid om over te stappen op een andere leverancier, omdat je dan goedkoper uit kan zijn. Je besluit dat energie overstappen een goed idee is. Je gaat het internet op om te kijken bij welke organisatie je dat nieuwe contract wil afsluiten, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Waarom zou je overstappen?

De grootste reden om van energieleverancier over te stappen is om geld te besparen. Soms kun je tot wel honderden euro’s besparen door een contract bij een andere organisatie af te sluiten. Je huidige leverancier is dan te duur geworden, of heeft ongunstige voorwaarden voor jouw situatie.

Marktconforme energieprijzen

Het kan ook zijn dat de energieprijzen weer gaan stijgen. Op dat moment is het een goed idee om nog eens alle leveranciers naast elkaar te leggen en te bekijken welke het beste bij jouw huishouden past. Dit kan dan betekenen dat je beter over kunt stappen, om op die manier ook weer goedkoper uit te zijn.

Betere voorwaarden

Een andere logische reden voor energie overstappen is omdat je ontevreden bent over je huidige leverancier. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met service en klantcontact, het contract of de tarieven. Iedere leverancier heeft andere voorwaarden en service, dus een andere leverancier past misschien beter bij jouw wensen.

Jaarlijkse pakketcontrole

Als je een contract hebt afgesloten bij een organisatie voor een bepaalde periode, moet je na die periode een nieuw contract afsluiten. Je kunt ook op zoek gaan naar een nieuw contract. Dit is namelijk een mooi moment om alle leveranciers weer eens naast elkaar te leggen en te kijken welke contracten en pakketten het beste zijn voor jou.

Energie overstappen

Energiecontracten werken iets anders dan de gewone abonnementen en contracten die je gewend bent. Energie wordt namelijk altijd geleverd, de organisatie waarbij je een overeenkomst hebt houdt alleen het verbruik in de gaten en stuurt de rekeningen daarvan. Als je wil overstappen, hoef je nooit zonder stroom of gas zal te komen zitten. Als je besluit over te stappen is het handig om eerst alle aanbieders te vergelijken. Hiervoor heb je je postcode nodig en (een inschatting van) je gebruik per jaar. Deze kun je bij een vergelijkingssite invullen en deze berekent dan welke de goedkoopste tarieven voor jouw situatie heeft.

Tijd voor aanmelden

Op het moment dat je weet bij welke leverancier je een overeenkomst wil afsluiten, kun je hier bij de meeste vergelijkingssites meteen op een aanmeldknop klikken. In dit formulier vul je de gevraagde informatie in, en je nieuwe leverancier krijgt een melding dat je je wilt aanmelden. Na de bevestiging vanuit de nieuwe organisatie heb je normaliter nog een bedenktijd, waarin je kunt aangeven toch niet dit contract aan te gaan. Meestal is deze bedenktijd 14 dagen. Je hoeft zelf verder niets te regelen als het gaat om het overstappen. Op het moment dat je het contract bij de nieuwe leverancier aangaat, regelt deze organisatie verder de overstap. Hier hoef jij je dus geen zorgen om te maken. Je zult ook nooit zonder energie komen te zitten.