De benaming ‘villa’ kent waarschijnlijk iedereen wel. Misschien als de type woning waar bekende Nederlanders in wonen, of waar je verblijft op vakantie. Toch weten niet veel mensen dat er een stuk meer villa’s in Nederland te vinden zijn. Maar, wanneer noem je een woning dan precies een villa?

De eigenschappen van een villa

Zoals velen wel in hun hoofd als afbeelding zien bij het woord ‘villa’, is dit vaak een vrijstaand huis met een tuin. De afmetingen hiervan zijn niet vastgesteld, maar volgens sommigen heet een woning pas een villa wanneer het een minimale oppervlakte heeft van zo’n 250 vierkante meter. Een villa is dus groter dan een normale woning. Dit geldt dus voor de woning, want de tuin of oprit kan nog groter zijn. De buitenkant van een villa kan erg verschillen in stijl. Wanneer ze een moderne villa bouwen, zal dit vooral worden gedaan met strakke lijnen en hoekige vormen. Bij een klassieke stijl zullen de vormen iets vrijer zijn, met soms wat meer versieringen of bogen.

Voordelen van een villa

Als eerste voordeel van het wonen in een villa zul je misschien gelijk denken aan de privacy. Dit is vaak ook een van de redenen waarom mensen een klassieke of moderne villa bouwen. Je zal niet snel last hebben van buren of van pottenkijkers wanneer je in de tuin ligt te zonnen. Ook geluidoverlast ervaar je niet snel. Dit betekent dus ook gelijk dat je zelf de muziek iets harder kunt zetten, zonder dat anderen hier last van hebben. Naast de privacy vinden mensen het vaak fijn om de ruimte te hebben. Misschien heb je altijd al gedroomd van een speelkamer voor de kinderen, of van een eigen kantoor aan huis. De mogelijkheid hiervoor is groter, wanneer je meer ruimte en kamers hebt. En laten we eerlijk zijn; veel mensen zullen het ook een heel luxe gevoel vinden om in een villa te wonen.