Als je een nieuwe woning wil kopen zijn er natuurlijk een heleboel dingen waar je op moet letten. Allereerst moet je natuurlijk letten op het huis zelf, voldoet het aan al je wensen, is de locatie handig voor woon-werk verkeer en zijn er bijvoorbeeld genoeg scholen en faciliteiten in de buurt. Als dit allemaal aan jouw wensen en verwachtingen voldoet, dan kan je een stapje verder gaan kijken. Benieuwd waar je nog meer allemaal op moet letten? In deze blog geven wij je nog drie tips waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe woning.

Het energielabel van je nieuwe woning

Het energielabel van je woning is tegenwoordig heel belangrijk. Vroeger was dit iets waar mensen minder kritisch naar keken, maar met de huidige energiecrisis en milieucrisis wordt het energielabel van je woning steeds belangrijker. De meeste nieuwe woningen worden tegenwoordig dan ook zo gebouwd dat je minstens energielabel C hebt. Oudere woningen hebben vaak slechte energielabels, zoals label D, E of F. De waarde van je woning kan significant stijgen als je een goed energielabel hebt. Dit kan daarom de aankoop van een energiezuinige woning duurder maken, maar uiteindelijk haal je dit er wel weer uit. Met een energiezuinige woning bespaar jij namelijk maandelijks op hoge energie- en gaskosten. Heb jij dus jouw droomhuis op het oog, kijk dan ook zeker naar het energielabel!

De bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring wordt vaak uitgevoerd vlak voor de aankoop van een nieuwe woning. Deze bouwtechnische keuring bepaalt de bouwkundige staat van jouw nieuwe woning. Op deze manier ben je op de hoogte van eventuele gebreken, zoals een slecht dak of asbest in de woning. Heel belangrijk om vooraf te weten, want dit soort dingen kunnen hoge kosten met zich mee brengen als je het moet laten repareren. Als je dit voor de aankoop weet kan je eventueel nog afzien van de koop of rekening houden met deze kosten in je verbouwbudget.

Juridische controle

Woningen die vrij komen door bijvoorbeeld een scheiding of uit erfenis, kunnen soms nog juridische valkuilen met zich meebrengen. Controleer dus goed of er sprake is van dit soort gevallen, voordat je een huis koopt.

Posted in: Tip