zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is een flinke investering. Aan de andere kant zullen de kosten voor energie vanaf het eerste moment lager uitpakken. Zo verdien je deze investering dus terug. Het is dan alleen wel belangrijk om te weten hoe lang dit duurt. Zo weet je ook hoe lang je daarna nog van gratis stroom kan genieten. Daarover kan je hier meer leren. Met een goede rekensom kan je dit simpel zelf uitrekenen.

Werken met een rekenvoorbeeld

Bereken de zonnepanelen opbrengst via Zonduurzaam.nl. Om je een idee te geven vind je hier vast een voorbeeld. Stel dat je 12 zonnepanelen hebt die samen een jaarlijks stroomverbruik van 3500 kWh kunnen opbrengen. De installatie kostte je €5000,-. Je kan de BTW terugvragen. Dit is €1000,-. Daardoor kom je uit op €4000,- voor de installatie. De opbrengst is 3500 x 0,24 dus €840,- per jaar. Dit maakt je in 5 jaar tijd deze installatie zou kunnen terugverdienen. Dit is dus behoorlijk snel te realiseren. Pas wel op met de getallen die je gebruikt om te rekenen.

Andere manier van rekenen

Je kan ook op een andere manier rekenen. Zo kan je uitgaan van 0,9 keer de capaciteit van het systeem in Wattpiek om de jaaropbrengst van een aantal panelen uitrekent. Als je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen van 380 Wp installeert, dan is dat samen 3800 Wp. Vermenigvuldig je dit met 0,9, dan kom je op een opbrengst van 3420 kWh. Dit zijn simpele manieren om tot de juiste getallen te komen. Zo kan je heel simpel zelf een goed beeld van de zaken vormen met een rekensom die je maakt.

Zaken om op te letten

Het is wel belangrijk om een aantal zaken goed in de gaten te houden. Zo veranderen de prijzen voor energie nogal snel tegenwoordig. Dit geldt ook voor de kosten voor installatie. Kijk dus altijd of je wel met de goede prijzen en opbrengsten rekent. Aan de andere kant betekent dit dus ook dat de opbrengst hoger kan zijn en de terugverdientijd flink korter kan zijn. Bekijk ook altijd wat er allemaal in het pakket is opgenomen en hoe het met de garantie zit.