meterkast bestellen

Van alle muren die er in je woning zijn terug (en dat zijn er meer dan waarschijnlijk best wel wat) spreekt het voor zich dat de draagmuren veruit het belangrijkst zijn. Voor deze muren geldt immers dat ze over een dragend karakter beschikken. Dat betekent dat ze niet zomaar mogen worden verwijderd. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk altijd mogelijk dat je bepaalde verbouwingen wenst uit te voeren aan je woonst waarbij één of meerdere draagmuren in de weg zitten. Een constructieberekening draagmuur uitvoeren vormt dan de basis voor het potentieel kunnen verwijderen of vervangen van de draagmuur in kwestie. Alles wat je daarover nu exact moet weten laten we je graag ontdekken hier op deze pagina.

Wat is een constructieberekening draagmuur en wanneer wordt ze uitgevoerd?

Laat ons om te beginnen alvast even kijken naar wat een constructieberekening draagmuur nu precies is. Bovendien is het natuurlijk ook altijd interessant om te weten wanneer ze nu exact dient te worden uitgevoerd. Het laten uitvoeren van zo’n berekening is in de praktijk interessant in verschillende situaties. Denk hierbij concreet aan de volgende:

  1. Wanneer er een nieuwe draagmuur moet worden gerealiseerd; 
  2. Wanneer er een bestaande draagmuur dient te worden verwijderd of vervangen;

Het laten uitvoeren van zo’n constructieberekening zorgt er in de praktijk voor dat duidelijk wordt welke belasting er kan komen te staan op de draagmuur. Het spreekt voor zich dat dit van cruciaal belang is voor de stabiliteit van je woning. Mocht er geen dergelijke berekening worden uitgevoerd zou je namelijk al vrij snel kunnen vaststellen dat de stabiliteit van het pand zomaar in het gedrang zou kunnen komen. Het laten uitvoeren van een dergelijke constructieberekening is bij een draagmuur in de praktijk dan ook altijd bij wet verplicht. Dat spreekt voor zich. 

Een draagmuur verwijderen? Een constructieberekening uitvoeren is vereist!

In de basis is het zo dat heel wat mensen vrezen dat het niet mogelijk is om een draagmuur te laten verwijderen. Deze vrees bestaat omdat men bijvoorbeeld op een bepaald moment kan dromen voor het realiseren van een open keuken. Wanneer er een draagmuur in de weg staat lijkt het ernaar uit te zien dat die droom voor altijd een droom zal blijven. Toch hoeft dat in de praktijk zeker niet zo te zijn, integendeel. Een constructieberekening draagmuur uitvoeren zal namelijk duidelijk maken over welke mogelijke alternatieven je in de praktijk komt te beschikken. 

Hoeveel kost een constructieberekening draagmuur?

Het prijskaartje dat je moet betalen voor een constructieberekening draagmuur is in de praktijk gelegen tussen de grofweg 450 en 750 euro. Je dient er altijd rekening mee te houden dat deze prijs niet is vastgesteld. Dat betekent dat ze in de praktijk afhankelijk kan zijn van de constructeur die door jou wordt aangesteld. Wil je er dus met andere woorden zeker van zijn dat je kan rekenen op de best mogelijke prijs voor het laten uitvoeren van de constructieberekening? Dan kan het altijd interessant zijn om eerst even een vergelijking uit te voeren tussen de tarieven die door de verschillende constructeurs in rekening kunnen worden gebracht.