Iedereen die meerdere uren per dag in een bureaustoel zit, eist topprestaties van zijn rug, ook al is dat misschien niet meteen merkbaar. Een ergonomische bureaustoel die dynamisch en levendig zitten aanmoedigt , moet daarom tot de basisuitrusting van een kantoor behoren. De term “ergonomische bureaustoel” is niet beschermd. Er is dan ook geen eenduidige definitie van waar een stoel van dit type aan moet voldoen. Er zijn echter richtlijnen die kwaliteitscriteria van een bureaustoel definiëren.

Ergonomische kenmerken voor mechanica, rugleuningen en zitting

De focus van ergonomische bureaustoelen ligt op het ontlasten van de wervelkolom. Een optimale bureaustoel past zich aan elke lichaamsbeweging aan en ondersteunt in elke houding. We laten zien welke specifieke functies op de arm- en rugleuning of op de zitting een ergonomische bureaustoel moet hebben:

  • Synchroon mechanica Het maakt deel uit van de basisuitrusting van ergonomische bureaustoelen. Met “synchroon” wordt in dit geval de helling van zitting en rugleuning bedoeld: wanneer u achterover leunt in de stoel kantelen de rugleuning en de zitting tegelijkertijd naar achteren. De bureaustoel volgt de natuurlijke beweging van het lichaam zodat de beweging van de wervelkolom dynamisch wordt ondersteund.
  • In hoogte verstelbare lenden en ruggesteun , zodat de stoel kan worden aangepast aan elke lichaamsgrootte en elke vorm van de wervelkolom.
  • Zitdiepteverstelling: Het optimale zitvlak kan worden ingesteld voor iedere beenlengte. Het steunvlak voor de dijen en billen kan optimaal worden aangepast. Je voeten blijven in contact met de vloer en de bloedtoevoer naar de onderste ledematen wordt niet belemmerd.
  • Armleuningen zijn in hoogte en breedte verstelbaar: dit ontlast de schoudergordel en voorkomt spanning. Door de breedteverstelling voel je je niet verkrampt in de stoel.

Voorbeelden van ergonomische bureaustoelen

Ergonomische bureaustoelen die aan deze eigenschappen voldoen, daar hangt een prijskaartje aan vast. Het is dan ook een investering in uw gezondheid. Toch proberen we modellen te verkopen met goeie recenties die qua prijs-kwaliteiy in een betaalbaar spectrum liggen.