afwas

Hoewel het vaak gedacht wordt dat vaatwassers en duurzaamheid niet samengaan, kan in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, het doen van de afwas op een milieuvriendelijke manier niet achterblijven. In deze blog verkennen we daarom verschillende manieren hoe je dit kan bereiken. Lees daarom vooral verder en zet een stap om een groenere levensstijl te bereiken!

Een goede voorbereiding

Het wordt vaak gezegd: Een goede voorbereiding is het halve werk. In dit geval is het ook van toepassing. Duurzaam gebruik maken van de vaatwasser begint namelijk al met de manier waarop je hem inruimt. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je het servies eerst voorspoelt, om zo te voorkomen dat grote etensresten in de vaatwasser terechtkomen. Zet daarnaast alleen de vaatwasser aan wanneer deze helemaal vol zit. Het is tenslotte zonde om al het water te “verspillen” aan een halfvolle vaat. Zorg er echter wel voor dat je de vaatwasser ook niet té vol doet. Wanneer dit zo is wordt namelijk niet alles goed schoongemaakt, waardoor je achteraf alsnog middelen zult moeten gebruiken om alles goed schoon te krijgen. 

Eco-programma’s

Tegenwoordig hebben veel moderne vaatwassers een eco-programma. Deze programma’s zijn op zo’n manier ontworpen dat ze water- en energie-efficiëntie maximaliseren, terwijl ze toch zorgen voor een optimale reiniging van de vaat. Vaak bespaar je met een eco-programma meer dan 25% stroom en 20% water ten opzichte van een standaardprogramma. Het nadeel is wel dat het programma een stuk langer duurt. Dit is echter nodig om de afwas op een veel lagere temperatuur schoon te krijgen. 

Koop een vaatwasser in de outlet

Als laatste kan je een duurzame keuze maken door een vaatwasser in een outlet te kopen. Vaatwassers die in een outlet verkocht worden hebben een transportschade waardoor ze niet meer voor de volledige prijs verkocht kunnen worden. Echter functioneren ze wel nog goed en zijn het vaak zelfs compleet nieuwe vaatwassers, maar dan met een kleine schade waardoor ze voor een stuk goedkoper verkocht worden. Door een vaatwasser in een outlet te kopen voorkom je dat deze goed functionerende vaatwassers vernietigd worden, wat natuurlijk zonde zou zijn en niet goed voor het milieu. Doordat het nieuwe vaatwassers zijn, zijn ze bovendien vaak een stuk duurzamer dan vaatwassers die je in een tweedehandswinkel zou vinden, aangezien deze vaak een stuk ouder zijn. Doe het milieu, en je portemonnee, dus een plezier en kijk eens naar de vaatwassers in de outlet van Witgoed Service C.C.!