Ga je als starter op zoek naar je eerste eigen huis? Dat is natuurlijk hartstikke leuk en spannend. Er moet een heleboel worden geregeld, van een hypotheek tot bezichtigingen en van een bod uitbrengen tot onderhandelen. Het is helemaal niet gek als je niet precies weet je allemaal moet gaan regelen en hoe je dit moet gaan doen. Als je een eerste huis gaat kopen kun je vast wel wat tips en adviezen gebruiken. Wil je een huis met vloerverwarming, of toch niet? Een keuken op maat, of meer een landelijke keuken? Allemaal keuzes die je kan maken. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips voor jou als starter!
Huis kopen of nog even wachten?
Als eerste is het verstandig om na te gaan of het echt wel de beste keuze is om een huis te kopen. Het klinkt misschien aantrekkelijk, maar soms is het beter om nog even te wachten. Weet je bijvoorbeeld nog niet precies waar je wil gaan wonen omdat je zicht hebt op een nieuwe baan? Of is je budget nog erg beperkt? Dat is helemaal niet gek, en het kan dan slimmer zijn om nog even te wachten. Zo weet je zeker dat het de juiste keuze is om een huis te kopen!
Vraag hulp aan iemand met ervaring
Als starter heb je natuurlijk erg weinig ervaring, wat heel onhandig kan zijn. Als je een verkeerde beslissing maakt kan dit namelijk grote, langdurige gevolgen hebben. Het inschakelen van een makelaar of een hypotheekadviseur is niet verplicht, maar het kan wel heel verstandig zijn als starter. Zo verklein je namelijk het risico op verkeerde beslissingen. Een makelaar is heel ervaren op het gebied van huizen kopen en kan je dan ook zeker goed helpen.
Een klein budget
Als starter heb je waarschijnlijk nog niet heel veel te besteden. Er zijn een aantal opties die je dan hebt. Zo kun je bijvoorbeeld om een salarisverhoging vragen bij je werkgever. Werk je al een tijdje bij je huidige werkgever en heb je misschien wel extra verantwoordelijkheden gekregen? Dan is het helemaal niet raar om te vragen om een salarisverhoging. Dit kan je een stuk hogere hypotheek opleveren! Ook kun je ervoor kiezen om een oud huis te kopen en energiezuinig te investeren. Deze huizen zijn namelijk vaak een stuk voordeliger, omdat er zaken moeten worden opgeknapt. En als je bij de aankoop van het huis investeert in energiezuinige maatregelen krijg je een hogere hypotheek. Laat je hierover eens adviseren door een hypotheekadviseur. Ook kun je bijvoorbeeld met je ouders afspreken dat zij garant staan of kies voor een speciale familiehypotheek. Koop in ieder geval nooit een huis wat je niet kunt betalen, maar koop ook geen goedkoper huis wat niet aan je wensen voldoet!