Het spreekt voor zich dat we tegenwoordig allemaal onze woning zo optimaal mogelijk proberen te isoleren. Dat is alleen maar positief. Eigenlijk sla je met een goede isolatie twee vliegen in één klap. In eerste instantie zal je er op deze manier op kunnen rekenen dat je geld uitspaart. De energieprijzen zijn aanzienlijk gestegen en de algemene verwachting is dat we het einde van die stijging nog helemaal niet hebben gezien. Daarnaast is het zo dat we ook onze planeet een hart onder de riem steken. Wanneer je gaat isoleren is het echter altijd van belang om je ook even te verdiepen in de verschillende folies die op de markt zijn terug te vinden. Wanneer moet je bijvoorbeeld een dampopen folie gebruiken? Dat laten we je meteen ontdekken hier op deze pagina!
Wat moet je weten over de dampopen folie?
In de praktijk wordt er naar een dampopen folie vaak ook verwezen als zijnde een dampdoorlatende folie. Voor dit type van isolatiefolie geldt dat ze steevast wordt geplaatst aan de koude kant van de constructie. Dit betekent dat ze wordt voorzien aan de buitenzijde van het pand. Het kan hierbij dan onder meer gaan om de kant die zich bevindt tussen de dakbedekking en het ander eventueel bestaande isolatiemateriaal. Door het voorzien van één van de dampopen folies op de markt wordt de constructie warmer. Dit zal er in de praktijk voor zorgen dat het vocht zal verdampen.
In principe zal je kunnen vaststellen dat een dampopen folie in de praktijk over een dubbele werking beschikt. In eerste instantie zorgt ze ervoor dat het vocht vanuit de constructie naar buiten kan. Anderzijds voorkomt ze dat er vocht van buiten door kan dringen tot binnen in de woning.
Wanneer moet je gebruikmaken van dampopen folie?
Voor de woningen waar elke dag opnieuw in wordt geleefd en / of wordt gewerkt geldt dat er behoorlijk wat vocht in wordt geproduceerd. Niet alleen ademen en transpireren we als mensen, daarnaast koken we ook, nemen we een douche, etc. Er ontstaat duidelijk op verschillende manieren behoorlijk wat vocht. Een goede ventilatie moet ervoor zorgen dat deze vochtige evenals warme lucht naar buiten toe kan worden afgevoerd. Dit betekent dat het binnenklimaat gezond kan worden gehouden en bovendien voorkomt het vochtproblemen.
Wanneer er geen passende maatregelen zouden worden genomen (zoals bijvoorbeeld het voorzien van een dampopen folie) zou dat ervoor kunnen zorgen dat er warme binnenlucht vanuit het huis door de kieren en gaten de constructie binnen weet te dringen. Wanneer de constructie aan de buitenkant luchtdicht is afgesloten kan de warme, vochtige lucht niet weg waardoor ze condenseert in de koude constructie. Vocht in de constructie kan uiteindelijk leiden tot niet alleen schimmel en houtrot, maar bovendien kan ze op de lange(re) termijn ook de levensduur van de constructie behoorlijke schade toebrengen.
Zorg ervoor dat je kiest voor de juiste dampopen folie!
Bij het kopen van een dampopen folie is het net als bij het kopen van dampdichte folie altijd van belang om te kiezen voor het meest geschikte exemplaar voor jouw situatie. Denk dus niet dat al deze folies zomaar steevast over dezelfde eigenschappen of kenmerken beschikken, want dat is niet correct. Is het voor jou niet helemaal duidelijk welk exemplaar nu voor jou het interessantst is? Dan is het altijd een goed idee om even het advies van een expert in te roepen.