Ben jij ook toe aan een zwembad in jouw tuin voor de warme zomerdagen? Het maakt niet uit waar je woont maar het is altijd fijn om in een zwembad te kunnen plonsen met warm weer. Veel mensen overkomt het dat een zwembad snel lek is, vaak op de bodem. Het aankopen is namelijk snel gedaan, maar de ondervloer zwembad wordt vaak vergeten. Het is namelijk belangrijk om een goede keuze te maken zodat je lekkages voorkomt. Koop daarom samen met jouw zwembad ook direct een ondervloer erbij. 

Zorg dat de grond bodem geschikt is

De allereerste stap voordat je een zwembad en ondervloer zwembad gaat aanschaffen, is de grond bodem goed uitzoeken of geschikt maken. Het is namelijk zo dat niet elke ondergrond direct geschikt is voor een zwembad. Het moet namelijk niet alleen het zwembad op zichzelf dragen, maar ook al het water. Hoe groter het zwembad, hoe meer water erin gaat en hoe zwaarder het wordt. Het gewicht van het water wordt vaak onderschat.

Naast het dragen van het zwembad moet de ondergrond ook geschikt zijn op basis van afloop. Als namelijk er een groot verschil in zit, of ongelijke tegels, dan kan dit zorgen voor lekkages en scheuren. Zo heb je weinig waterpret op de hete dagen en dat is jammer. Ook kan een steile aflopende vloer ervoor zorgen dat er in verhouding te weinig water in kan, doordat hij snel overstroomd. 

Verschillende ondervloer zwembad uitvoeringen

Zodra je overgaat tot het kopen van de ondervloer zwembad dan maakt het niet uit wat voor type zwembad je neer gaat zetten. Onder elk type zwembad moet er een ondervloer komen om te zorgen dat er geen beschadigingen aan de vloer komen. Daarnaast geeft een ondervloer comfort doordat de ondergrond zacht wordt en je niets er doorheen voelt. 

Een veel gebruikte ondervloer is een zeil, maar deze kun je zelden op zichzelf gebruiken. Vaak moet je deze combineren met een ondertapijt voor op een terras met tegels of vloertegels van foam op gras. Het zeil zelf geeft vaak niet voldoende comfort en bescherming voor de bodem.

Je kunt de vloertegels en het ondertapijt afzonderlijk gebruiken en zonder zeil. Als je kiest voor vloertegels als ondervloer zwembad dan kun je dit doen met ondergronden zoals gras en aarde. Als je grind, tegels, kasseien of klinkers hebt als ondergrond dan kun je beter kiezen voor een ondertapijt. Dit neutraliseert de ondergrond beter.

Welke ondervloer zwembad je dus aanschaft is afhankelijk van de ondergrond waarop je het zwembad plaatsen gaat. Kies dus een locatie en kies daar de ondergrond bij. Zorg dat je om het zwembad heen, zeker als het een opblaasbaar exemplaar is, ruimer legt dan de vloer van het zwembad zodat je extra comfort heb als je eromheen loopt maar ook dat je je niet bezeert als je een keer er verkeerd uit stapt of een kind eruit valt met spelen. Naast het comfort heb je zo ook de optimale winst uit je aankoop.