Als je een bouwkundige keuring laat doen, ook wel bouwtechnische keuring, laat je een expert onderzoek doen naar hoe de staat is van je huis. De expert bekijkt je woning tot in de details en let daarbij op eventuele gebreken en diverse bouwkundige aspecten. Zo kijkt een bouwkundige expert naar bijvoorbeeld zaken zoals de kozijnen, staat van het dak, veiligheid van elektra, de cv-ketel, eventueel aanwezige asbest en de fundering. Je kunt makkelijk en snel een bouwkundige keuring aanvragen bij Huiskeur.
Waarom zou je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Als je een nieuwe woning koopt is het niet verplicht om een bouwkundige keuring te laten doen. In een aantal gevallen, als je bijvoorbeeld te maken hebt met een heel oud huis, kan een hypotheekverstrekker eisen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Vaak staat er in het taxatierapport dat er veel achterstallig onderhoud is. Maar ook zonder verplichting is zo’n keuring heel handig. Dat komt omdat niet alles wat je aan je huis moet laten doen zichtbaar is met het oog. Problemen zoals een lek dak, houtrot en asbest zul je niet snel opmerken tijdens een bezichtiging, maar kunnen achteraf wel hoge kosten zijn. Een bouwkundige keuring bestaat om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan nadat je het huis hebt gekocht. De aankoopmakelaar kan al tijdens de bezichtiging meekijken naar bijvoorbeeld gebreken in de fundering of vocht in de muren. Je hoeft niet meteen van de koop af te zien als koper wanneer er veel aan het huis moet gebeuren. Zodra je weet hoeveel geld je kwijt bent, dan kun je rekening houden met de toekomstige kosten. Een kostenindicatie in het bouwkundig rapport kun je ook gebruiken bij de onderhandelingen over de verkoopprijs.
Een bouwkundige keuring doen voor, tijd of na de bieding?
Steeds vaker laten mensen een bouwkundige keuring doen tijdens de bedenktijd van drie dagen. Zonder gedoe kun je dan alsnog afzien van de koop en als de keuring tegenvalt. Het komt bijna nooit voor om een bouwkundige keuring te doen voordat er een bod wordt uitgebracht. Je maakt immers al kosten zonder dat je zeker weet of je wel wilt gaan bieden op de woning. Regelmatig komt het voor dat er een keuring plaatsvindt na het ondertekenen van het koopcontract. Klinkt misschien een beetje raar, maar het is mogelijk om onder voorbehoud een bouwkundige keuring af te spreken als een ontbindende voorwaarde.