Wasmachine

Wil je binnenkort een nieuwe wasmachine kopen? Dan ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. De aanschaf van een wasmachine is immers een flinke investering. En ook als hij uiteindelijk toch tegenvalt kun je niet zomaar een andere kopen. Het is daarom van groot belang om wat vooronderzoek te doen. Als je weet wat je wilt én wat je nodig hebt weet je zeker dat je geen miskoop begaat. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? In dit artikel vind je de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

 

Welke capaciteit heb ik nodig?

Het is van groot belang om een wasmachine met een passende inhoudsmaat te kiezen. Met een volle trommel wast de machine namelijk niet alleen schoner maar ook zuiniger. Gelukkig kun je tegenwoordig voor elke capaciteit een geschikte wasmachine vinden. Op dit moment is een capaciteit tussen de 7 kilo en 8 kilo het meest gangbaar. Minder is mogelijk, en meer ook. Als je single bent en weinig was hebt is een wasmachine met een capaciteit van 5 kilo bijvoorbeeld meer dan voldoende. Heb je een huishouden met een gemiddelde hoeveelheid wasgoed? Dan is een capaciteit tussen de 7 en 8 kilo prima. Heb je regelmatig zeer grote hoeveelheden was? Dan kun je ook een wasmachine met een capaciteit tussen de 8 en 12 kilo nemen. Zo’n grotere capaciteit is ook ideaal wanneer je grote ‘stukken’ wasgoed hebt zoals bijvoorbeeld dekbedden en lakens. Dan maakt zo’n grote trommel het wassen een stuk eenvoudiger. Weet je niet precies hoeveel was je gemiddeld hebt? Zet je wasmand dan eens op de weegschaal. Natuurlijk moet je het gewicht van de mand zelf er wel van af trekken. Weet je wat het gewicht van je wasgoed is? Tel daar dan nog 2 kilo bij op en je weet welke capaciteit je nodig hebt.

Wasmachine

Welk toerental wil ik?

Wasmachines zijn verkrijgbaar met verschillende maximale toerentallen: 1200, 1400 en 1600. Dit maximale toerental heeft betrekking op het centrifugeerproces. Hoe hoger het toerental is, hoe droger de was wordt. Omdat je alleen de katoenen was op het maximale toerental centrifugeert is het echter belangrijk om je af te vragen hoeveel katoenen was je gemiddeld verwerkt. Als je dit weet, weet je ook of je een hoog toerental echt nódig hebt. Is dit niet het geval? Dan kun je gerust een lager toerental nemen. In de praktijk blijkt een machine met een toerental van 1400 net zo goed te voldoen als één van 1600. Bovendien heeft een hoger toerental nog een bijkomend nadeel: slijtage. Wasmachines met een hoger toerental slijten namelijk sneller.

 

Zuinigheid versus prestaties

Vind je duurzaamheid belangrijk en wil je daarom een zuinige wasmachine kopen? Let dan goed op. Zuinigheid kan namelijk ook nadelen hebben. Zo gaat de zuinigheid in veel gevallen ten koste van de snelheid. Het omgekeerde geldt ook: een snelle machine is vaak duur in gebruik. Staar je ook niet blind op laag waterverbruik. Machines met een laag waterverbruik spoelen meestal wat minder goed. Hierdoor kunnen er zeepresten achterblijven in de kleding. Met name voor mensen met een overgevoelige huid kan dit problematisch zijn. Bij het kiezen van een zuinige machine moet je daarom de prestaties niet uit het oog verliezen.

 

Welke geluidsniveau vind ik acceptabel?

Ga je een wasmachine kopen? Dan speelt ook het geluidsniveau een rol. In verband met het goedkopere stroomtarief gebruiken veel mensen hun wasmachine ’s nachts. Natuurlijk wil je dan niet wakker liggen omdat je wasmachine teveel lawaai maakt. Bedenk daarom vooraf op welke momenten je de machine wilt gebruiken en welke geluidsniveau jij persoonlijk acceptabel vindt. De stillere machines produceren meestal tussen de 60 dB en 75dB. Als je alleen ‘s nachts een stille machine wilt kun je ook een machine met een speciaal nachtprogramma kiezen. Is dit jou nog niet stil genoeg? Dan kun je nu ook een wasmachine met een koolborstelloze motor aanschaffen. Deze machines worden aangedreven door een ‘inverter motor’ in plaats van de luidruchtige koolborstels en snaar. Deze machines hebben nog als extra voordeel dat ze minder snel slijten.

 

Hoeveel ruimte heb je voor de wasmachine?

Waar je ook op moet letten is de ruimte die je hebt. Je wilt immers niet pas na de aankoop ontdekken dat je wasmachine helemaal niet past. Gelukkig zijn er wasmachines beschikbaar in verschillende afmetingen. Er zal dus zeker een passend exemplaar beschikbaar zijn. Let ook op de deur. Er zijn namelijk zowel links draaiende als rechts draaiende deuren. Als de machine in een hoek geplaatst wordt is het handiger als de deur naar de muur opent.