veranda bouwen

De eenvoudigste methode voor een veranda bouwen is kiezen voor een half open schuur. Dit is niet altijd mogelijk, het vraagt veel ruimte, en het is best een forse investering. Het is daarom logisch dat er vraag is naar een eenvoudige en goedkope tuinoverkapping tegen de achtergevel van het huis. Maar hoe realiseer je zo’n veranda op een manier dat het mooi is?

veranda bouwen

Een dak van platen en shingles

Vaak is het begin goed. Twee tot drie meter uit de gevel komt een fundering zodat de veranda niet de neiging heeft om te verzakken. Daarvoor zijn diverse oplossingen van stoepbanden, ter plekke met beton iets maken, tot poeren kopen. Onder iedere paal zit beton, en voordat het gaat verzakken ben je tientallen jaren verder. Tegen de achtergevel zelf komt ongeveer drie meter van de grond een lat, en dan is het een kwestie van een constructie maken. Op de poeren palen van ongeveer twee meter lang, en die palen onderling verbinden en verbinden met de lat op de gevel. Daarna is het een kwestie van een dak realiseren, en eenvoudig en goedkoop maar wel uiterst degelijk zijn OSB platen erop schroeven. Vanaf dat moment valt pas op dat het in huis donkerder is geworden, maar velen denken ik heb het materiaal gekocht en zetten het door, en gaan de platen bekleden met shingles. Het is natuurlijk beter om het plan halverwege te veranderen, en het is nog beter als je gaat vooruitdenken. In een veranda kun je een lichtkoepel verwerken, maar je kunt ook kiezen voor lichtdoorlatende golfplaten. Het is dan in huis minder donker, maar je hebt wel de tuinoverkapping.

Iedere veranda is mooi af te werken met verlichting en kunstgras op de grond. Vaak wordt pas later na veranda bouwen de zijkanten dicht gemaakt zodat je onder de overkapping niet op de tocht zit. Er zijn leuke houtkacheltjes in de handel die je in de veranda kan plaatsen, en ook op het gebied van meubilair heb je alle keuze. Je kunt de veranda zo compleet maken als je wil.