meterkast bestellen

Als er iets is in een huis waar we tegenwoordig liever niet meer zonder zouden kunnen, dan is het wel elektriciteit. Veel dagelijkse zaken gebruiken nu eenmaal elektriciteit. Van de waterkoker tot aan een scheerapparaat, van tv tot pc. Zelfs de meeste cv ketels gebruiken elektriciteit om te kunnen blijven functioneren. Erg belangrijk dus. Een huis heeft meerdere vertrekken. Elk vertrek is aangesloten op de groepenkast. Elk vertrek heeft zo zijn eigen groep. Dit voorkomt dat wanneer er kortsluiting is in de keuken, dat in het hele huis de elektriciteit uitvalt. In dat geval valt enkel de groep van de keuken uit. De groepenkast is de plek waar alle groepen samenkomen (woonkamer, badkamer, keuken enzovoorts). Het kan voorkomen dat het nodig is om een nieuwe meterkast bestellen. Dit kan allerlei redenen hebben.

meterkast bestellen

Wanneer is een nieuwe meterkast bestellen logisch?

Dit is bijvoorbeeld zo als je in een oud huis woont. Oude huizen zijn vaak gebouwd voordat er strengere normen gingen gelden in de jaren zeventig. Vanaf toen werd ook de aardlekschakelaar verplicht. Sindsdien is het aantal branden die waren veroorzaakt door kortsluiting enorm gedaald. Veiligheid was in dit geval de reden dus.

Uitbreiding

Het komt ook voor dat je huidige meter kast gewoonweg overvol is. Er past geen enkele nieuwe groep meer bij. Als je bijvoorbeeld net hebt verbouwd en extra groepen nodig hebt voor de nieuwe ruimte(s) dan is het handig om een grotere meter kast te installeren zodat je ook alle nieuwe groepen makkelijk kwijt kunt.

Kan je dit zelf doen?

Als je technisch bent onderlegd dan kan en mag je zelf een meter kast vervangen. Het is echter in de meeste gevallen aan te raden om toch een ervaren elektricien te laten komen voor deze klus. Op die manier weet je namelijk zeker dat het op de juiste manier gebeurt en dat de risico’s tot een minimum worden beperkt. Ook komt het voor dat bepaalde groepen in de kast niet zo logisch zijn aangelegd. Ook dit soort zaken kunnen worden aangepast naar wens. Vraag je elektricien naar de mogelijkheden om de groepen aan te passen.