Fraai-hek

Tuinplanten en tuininrichting, de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Nu de herfst is aangebroken zijn er veel mensen die aan de slag gaan in de tuin. Het grasveld(je) kan voor de laatste keer worden bemest, de haag kan worden gesnoeid en leegstaande borders kunnen opnieuw worden aangeplant. Daarnaast is het najaar een perfecte tijd om de tuin opnieuw aan te legen. Voor mensen die zelf niet zoveel kennis hebben op het gebied van ‘groen’ , kan het lastig zijn om bij het aanleggen van een nieuwe tuin tot de juiste tuinplanten te komen. Men kan hulp inroepen van de hovenier, maar internet biedt tegenwoordig ook de mogelijkheden.

Wat voor tuin wil ik?

Voordat je overgaat tot tuinplanten kopen, zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Wil ik een onderhoudsarme tuin? Vind het ik leuk om te tuinieren en dus ook niet erg om regelmatig bezig te zijn in de tuin? Wil ik een groenblijvende tuin of juist een tuin van de seizoenen? Deze factoren zijn van groot belang wil je een tuin/border die aansluit bij je wensen. Ben je absoluut geen tuinman of tuinvrouw en heb je een hekel aan onkruid plukken en bladeren ruimen (in de herfst), kies dan voor bodembedekkers om onkruid te voorkomen en groenblijvende tuinplanten om bladval te voorkomen. Groenblijvende bodembedekkers worden over het algemeen niet hoger dan een centimeter of 20. Voordeel is dat deze vaak snel groeien en dus snel voor een dichtbegroeide bodem zorgen. Gevolg hiervan is dat kiemend onkruid geen kans krijgt, wat betekend: weinig tot geen onkruid in de tuin! Voorbeelden van populaire groenblijvende bodembedekkers zijn de Vinca, Cotoneaster, Pachysandra en Ajuga. Veel meer informatie over deze bodembedekkers vind je op de website van Plantengrow.nl.

Voor de tuinliefhebber!

Ben je een ware tuinliefhebber en hou je van bezig zijn in de tuin en van kleur? Ga dan voor een combinatie van vaste planten en selecteer deze tuinplanten op hoogte en bloeitijd. Wanneer je een goede keuze maakt in je tuinplanten, kun je vanaf het begin van het voorjaar tot het late najaar verschillende bloeiende vaste planten hebben in de tuin. Hierdoor staat je tuin het gehele jaar in de spotlight! Veelgebruikte vaste planten in de Nederlandse en Belgische tuin zijn de Lavandula, Echinacea en Alchemilla.

Aan deze vaste planten zit een nadeel, namelijk dat deze in het najaar boven de grond afsterven (er zijn uitzonderingen). Wanneer ik het voorjaar de temperaturen weer stijgen, lopen de vaste planten weer uit. Mocht je in de winter dus ook kleur in de tuin willen hebben, zorg dan dat de vaste planten worden gecombineerd met bijvoorbeeld wintergroene siergrassen en sierheesters. Voorbeelden hiervan zijn de Skimmia (sierheerster) en de Carex (siergras).