Je gaat het doen: een huis bouwen! Dat is enorm spannend en een leuk proces, maar let op: er zijn allerlei valkuilen waar je maar al te eenvoudig in kunt stappen als je een huis gaat (laten) bouwen. In de volgende alinea’s leggen we je uit waar je allemaal voor moet waken en hoe je kan zorgen dat het bouwen van je huis zo leuk, efficiënt en kosteneffectief kan gebeuren. Dat is wel zo fijn, want dan houd je voldoende geld over voor de aankleding van je huis met leuke plantjes en meubels. Laat je meevoeren op een reis langs alle bouwtips!

Zelf bouwen of iemand inhuren?

De eerste vraag die je moet beantwoorden, is of je zelf het grootste deel van het bouwen voor je rekening wilt nemen. Wees je ervan bewust dat het lastig kan zijn goed materiaal in te kopen en lastige constructionele problemen op te lossen als je nog geen ervaring hebt met het bouwen van huizen. Het kan verstandig zijn informatie in te winnen bij kennissen of vrienden met ervaring in de bouw, of zelfs naar een bouwkundig ingenieur te gaan. Het eenvoudigst is natuurlijk om een aannemer in te huren. Deze mensen beschikken vaak al over goed personeel, materieel en ervaring die je goed kunt gebruiken. Een huis bouwen is voor hen vaak kinderspel. Wees je er wel van bewust dat dit veel meer geld kost. Het kost natuurlijk nog veel meer als je eerst zelf begint en er later achterkomt dat je toch hulp nodig hebt, dus denk hier goed over na. De kosten bouwen huis verschillen per woning en zijn afhankelijk van jouw wensen.

Andere lastige zaken

Een huis bouwen kent nog meer lastige hordes die genomen moeten worden. Allereerst: waar ga je je huis bouwen? Er moet land beschikbaar zijn in de buurt waar je je huis wilt bouwen. Daarnaast moet je goed kijken of er een bestemmingsplan is voor het land dat je op het oog hebt. Vraag hiervoor informatie op bij de gemeente. Het kan namelijk zijn dat de gemeente al plannen heeft met het gebied en je er daarom niet kan bouwen. Verder moet het land ook aangesloten zijn of kunnen worden op het elektriciteitsnetwerk in het gebied, alsook op de water- en gasleidingen. Dat laatste is overigens niet noodzakelijk als je je huis bouwt met duurzame technologie zoals zonnepanelen en een warmtepomp.