levensduur van zonnepanelen

Als het gaat over de levensduur van zonnepanelen, dan wordt altijd de technische tijd bedoeld. Je kan er zo’n 25 jaar mee doen. Vaak is het zelfs zo dat er nog langer van genoten kan worden. Dit is echter niet voor elk zonnesysteem precies gelijk. Wat speelt er allemaal mee op dit vlak? Wanneer je goede kwaliteit kiest en de installatie wordt goed uitgevoerd, dan heb je alvast een voorsprong. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol. Die bespreken we hier.

Kwaliteit van de apparatuur

De zonnepanelen gaan zo’n 25 tot 30 jaar mee. Al hangt dit wel af van het silicium in de zonnecellen. In de panelen zoals je die op Solarite.nl vindt, kan je zeker zijn van hoge kwaliteit. Dit zorgt voor een goede stroomgeleiding en een heel beperkt rendementsverlies, jaar na jaar. Niet alleen silicium speelt een rol, maar ook de behuizing, de coating en andere materialen van de apparatuur. Hoe beter dit is, hoe langer je panelen hun hoge rendement behouden. 

Het rendement

Wanneer de zonnepanelen ouder worden, dan is het zo dat deze minder gaan opwekken. Dit is voor alle zonnepanelen het geval. Wel is het zo dat betere kwaliteit betekent dat ze minder snel achteruit gaan. De achteruitgang komt door uv-straling en door weersomstandigheden. Die maken de zonnecellen langzaam kapot. De beste kwaliteit panelen leveren na 25 jaar nog altijd tussen 80 en 90 procent van het originele vermogen. Goede fabrikanten durven daarom ook een lange garantie aan.

De mate van onderhoud

Om de zonnepanelen langere tijd maximaal te laten presteren is ook onderhoud van groot belang. Zo houd je ze in goede conditie. Met het vallen van de regen wordt al veel vuil weggespoeld. Laat je zo om de 5 jaar een keer goed poetsen, dan zit je wel goed. Wel is het aan te raden om dit door een professional te laten doen. Als je er zelf veilig bij kan, dan kan je dat natuurlijk ook gewoon doen. Het is dan wel belangrijk om dit eerst even goed uit te zoeken.

De omvormer

Het opwekken van stroom doe je met de panelen, maar zorgen dat het bruikbaar is doe je door het gebruik van een omvormer. Daarom is het ook belangrijk om hiervoor goede kwaliteit te kiezen. Het is dan wel essentieel om te weten dat de omvormer een kortere levensduur heeft dan de zonnepanelen. Wel kan je voor meerdere micro-omvormers kiezen, die dan weer wel 25 jaar meegaan en dus net zo lang als je zonnepanelen te gebruiken zullen zijn.