Een belangrijke reden om een NEN 2580 meting te laten uitvoeren, bij bijvoorbeeld het bedrijf NEN Metingen, is het precies bepalen van gebruiksoppervlakte en de inhoud van een bedrijfspand of woning. Het biedt meer transparantie en zekerheid voor potentiële kopers, medehuurders en jezelf. Na het inspecteren worden de gegevens uitgewerkt in een meetrapport.

In het kort de NEN 2580 meting

Je kunt de NEN 2580 zien als een norm waar richtlijnen en regels zijn opgesteld voor de opmeting van gebruiksoppervlakten en inhoud van gebouwen en woningen. Zo kan er op deze manier geen discussie ontstaan. Door zo’n meting te laten uitvoeren wordt de ruimte op een nauwkeurige wijze opgemeten volgens de norm. Je krijgt het resultaat in de vorm van een NEN 2580 meetrapport.

Een NEN 2580 meting laten uitvoeren

Belangrijk is om de meting te laten uitvoeren door een bedrijf met certificaat. Je wordt geholpen door een specialist. Deze specialist heeft kennis van zaken en werkt volgens de richtlijnen en regels. Wil je een NEN 2580 meting laten uitvoeren, dan moet je een afspraak maken. Zo wordt op de afgesproken datum op de locatie een meting plaatsvinden volgens de norm, om de precieze gebruiksoppervlakte en inhoud te kunnen bepalen.

Werkzaamheden van een specialist

Er wordt als eerste door de specialist een plattegrond geschetst van het soort object. Hierna wordt het object ingemeten door de specialist. Dit gebeurt door een scanner met laserpunten. De gegevens van de scans worden verwerkt in het meetrapport en de plattegrond. De methode van meten is heel nauwkeurig en betrouwbaar. Zo kunnen bedrijfspanden en woningen op een hele snelle en veilige wijze opgemeten worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ruimtes door de meters te verdelen in verschillende categorieën. Dan kun je denken aan gebruiksoppervlakte van gebouwgebonden buitenruimte en buitenruimte, van overige inpandige ruimte en voor wonen. Heeft het pand meerdere ruimtes met diverse verhuurders, dan kan je de verdeling in meters per ruimte ontvangen. Tijdens het inspecteren zal de specialist meten wat voor ruimte bij welke huurder hoort. De algemene ruimtes, als deze ruimtes aanwezig zijn, worden verdeeld over de diverse huurders. Op deze wijze heb je het inzicht wat het totaal aantal meters per huurder is.