Ken je de uitspraak ‘hoe groter, hoe beter’? Dit gaat voor sommige dingen op, maar niet voor tegels. Grote tegels zijn een trend tegenwoordig. Sinds enkele jaren maken fabrikanten de tegels steeds groter. Betonlook tegels 100×100 zijn erg populair. Toch is dit niet altijd de beste keus. Je ziet dan een wand of vloer waarvan je merkt dat deze net niet mooi is. Hoe dit komt, wat veelgemaakte fouten zijn en wanneer betonlook tegels 100×100 wel en wanneer niet tot hun recht komen, lees je in dit artikel.

Wanneer komen betonlook tegels 100×100 mooi uit?

Hoe groter de ruimte, hoe groter de tegel mag zijn. Doordat keramische tegels heel goed met vloerverwarming kunnen, zijn tegels populair om in andere ruimtes dan de badkamer of keuken te leggen. Ook in de woonkamer kan met betonlook tegels 100×100 een mooie betonlook vloer gemaakt worden. Wanneer je woonkamer bijvoorbeeld 6 meter breed is, dan zal dit zeker mooi lijken. Heb jij een kleine woonkamer of een smalle woonkamer? Of wil je betonlook tegels 100×100 in een kleine badkamer, toilet of hal leggen? Lees dan verder.

Betonlook tegels 100×100 in hal, toilet of kleine ruimte

Bij het leggen van tegels gebruik je altijd hele tegels in het midden en plaats je gesneden tegels met de snijkant tegen de muur. Je gebruikt nooit gesneden tegels in het midden van de ruimte. Ook meet je de muren op of deze haaks zijn. De kans is groot dat dit niet zo is, waardoor je dan moet snijden om de afwijking te corrigeren. Je legt het patroon van de tegels zoveel mogelijk in het midden, zo heb je rondom een snijkant voor speling. Als je vloer twee meter breed is, kan het zijn dat je beter geen betonlook tegels 100×100 kunt kopen. Op papier zou je zeggen, twee tegels naast elkaar, maar in praktijk krijg je drie tegels naast elkaar waarvan je van de twee buitenste een stukje af moet snijden. In zo’n geval is een iets kleinere tegel, bijvoorbeeld betonlook tegels 60×60 mooier en handzamer. Je hebt dan vier tegels per rij liggen.

Betonlook tegels 100×100 bij een doucheputje

Een fout die met name doe-het-zelvers maken, is in de douche onvoldoende afloop creëren. Bij een brede drain maakt dit minder uit, want de hele tegel kun je dan aflopend leggen. Bij een doucheputje kan dit tot grote problemen leiden. Het water loopt van een grote rechte tegel niet naar het putje toe. Je kunt voor de badkamer prima betonlook tegels 100×100 gebruiken, maar voor de douche zijn, aangezien je met hele tegels in het midden werkt, kleinere tegels zoals 40×40 betonlook tegels, beter aflopend te leggen zodat water mooi zijn weg naar het putje kan vinden. 

XXL tegels zakken weg in de lijm

Grote betonlook tegels, waaronder de betonlook tegels 100×100 zich zeker mogen scharen, zijn niet alleen groot maar ook zwaar. Hierdoor zakken ze in de lijm. Gebruik een tegel levelling systeem om tegels recht ten opzichte van elkaar te leggen. Hiermee voorkom je dat er een onregelmatig en amateuristisch effect ontstaat. Plaats de tegels altijd met zijn tweeën voor een fijne verwerking. Alleen betonlook tegels leggen met deze afmeting is voor een professional makkelijk, maar voor een doe-het-zelver leidt dit snel tot frustratie.