Een goede functionele werkbank is niet te missen in een werkruimte. Maar waar moet je opletten als je een werktafel wil kopen. Een goede werkbank zorgt er voor dat de productiviteit in een werkplaats gevoelig wordt verhoogd. Een normale gang van zaken als je weet dat een goede draaibank een comfortabel gevoel geeft voor je onderneming. Ergonomie vult hierbij een belangrijke plaats in. Er staan een heel gamma van verschillende werkbanken ter beschikking. Zo zijn er eveneens instelbare werkbanken volgens je eigen wensen. Een goed overzicht in de werkruimte draagt ertoe bij dat je de productiviteit gevoelig omhoog kunt schroeven.

Enkele praktische tips als je een werkbank koopt

Het voornaamste aandachtspunt dat je voor ogen moet houden is de belasting. Lichte werkactiviteiten vereisen nu eenmaal minder krachten dan zwaardere objecten. Zo kan je werkbanken in 3 categorieën opsplitsen: tot 150 kg voor sporadisch gebruik, van 150 tot 500 kg met zware belasting bij regelmatig gebruik en werkbanken tot 1500 kg voor intensief industrieel gebruik. Daarnaast speelt de hoogte van een werkbank eveneens een belangrijke rol. Hoewel de ideale hoogte niet bestaat omdat de lichaamsbouw van elke werknemer volledig verschillend is. Om die reden is de aankoop van een verstelbare werkbank een absolute aanrader. De ideale werkbank kan tien centimeter lager of hoger verstelbaar zijn. Voor lichter werk maakt een verstelbare werkbank niet zoveel uit.

Het soort werkblad is heel belangrijk

Het belangrijkste aan een werkbank is het type werkblad dat je verkiest en dat eigenlijk afhangt van de taken welke je gaat uitvoeren in de nabije toekomst. Dit bepaalt niet alleen het soort materiaal dat op het werkoppervlak wordt gebruikt, maar ook de lengte en de breedte. Er bestaan verschillende optionele mogelijkheden welk bladoppervlak de juiste keuze is. Van een massief houten beuken werkblad tot een ESD werkblad dat het beste functioneert tijdens elektronische werkzaamheden. Het is logisch dat je kiest voor een verrijdbare bank als je geen vaste werkplek hebt. Wie werkt op dezelfde werkruimte, is een vast toestel het meest aangewezen.